Byar

Lakki
Lakki är en av huvudbyarna på Leros. Här finns den största naturliga hamnen i Medelhavet, bara 4 kilometer från Leros huvudstad Platanos.

Lakki är en stor turistdestination, med alla nödvändiga faciliteter som boende, restauranger och barer.
Om du planerar att komma till Leros med båt, kommer du vara nöjd med marinan som erbjuder all nödvändig utrustning för havsresenärer. Mer om Lakki hittar du här…

Gourna
Gourna ligger på den västra kusten av Leros. Här finns den längsta sandstrand på ön.

Vid den långgrunda delen av stranden ligger den berämda Fisktavernan Gourna. Den har drivits av en familj i flera år och härifrån kommer du alltid nöjd och belåten. Rekommenderar för en kväll med nära och kära, då ni även kan skåda den magnifika solnedgången tillsammans.

Gourna är inte lika utvecklad för turistbehov, som byarna i de östra hotellområdena, så det perfekt för alla som söker lugn och ro på sin semester.

Lia
Lia är en liten traditionell grekisk by, där knappt några turister dyker upp. Den har inte mycket att erbjuda när det gäller turistanläggningar, men lugnet och de vackra vyarna gör det värt att komma hit för en dagsutflykt.

Aghios Isidoros
Aghios Isidoros är en mycket romantisk plats. Precis vis strandne, på en klippa i vattnet finns ett litet kapell dit du kan ta dig via en bro. Kyrkan är så liten att endast 6 till 7 personer åt gången kan komma in.

Du kommer också att uppskatta snorkling och fiske runt denna klippa, som har, liksom alla öar, mycket klart vatten, och en mängd olika fiskar att upptäcka.
För hoppdykare finns ett bra ställe, precis bakom kyrkan, där det går att hoppa utan risk, eftersom vattnet är djupt just där. OBS! dock att alltid undersöka djupet innan du hoppar, på grund av tidsvatten t.ex.

Vattenets färg och utsikten fån stranden utöver fhavet är magnifika och solnedgången är häpnadsväckande från denna sida av ön.

Partheni
Partheni är en liten, idyllisk fiskeby i norra Leros- Här kan du alltid räkna med färsk fisk i tavernorna. Byn har en stor småbåtshamn som kan ta emot cirka 100 båtar under vintersäsongen. I närheten ligger flygplatsen och bara några hundra meter från flygplatsen finns ruinerna av det antika Artemistemplet, som definitivt är värt ett besök.

Pleafouti
Pleafouti ligger nära Partheni, staden där flygplatsen finns. Det är en lugn plats med en vacker och naturlig vik. Snorkling här kommer att ge dig fantastiska erfarenheter. Det finns en berömd restaurang i denna by, som ägs och drivs av en familj. Fadern i familjen är  är fiskare och levererar färsk fisk varje dag, modern kocken och resten av familjen serverar gästerna – verkligen värt ett besök!

Vagia
Vagia är en liten pittoresk by, mycket lugn och vacker.

Panagia
Panagia är inte en utvecklad turist plats med många faciliteter, men den grekiska gästfriheten är fantastiskt. Det är värt att ha Panagia som ett stopp när du gör en resa runt ön, bara för att stanna upp en stund och beundra den vackra omgiviningen medans du tar en kaffe på ett av de små cafeerna.

Alinda
Alinda är en modern turistort för dig som vill slappna av och ha roligt på samma gång. Det finns en mängd olika boende möjligheter i denna stad. Du kan både hyra en bungalow, en lägenhet eller bara ett rum i ett av hotellen. Det finns en hel del restauranger, kaféer och barer och även vindsurfingsmöjligheter för dem som är intresserade av det. En av de största attraktionerna i Alinda är Beleni tornet som värt att besökas.

Platanos
Platanos är Leros huvudstad. Här hittar du allt nödvändigt, från affärer till banker och postkontor. Det finns mycket att se i Platanos. En av de mest populära sevärdheterna i Leros är Kastro av Jungfru Maria (Panagia Kastrou) som är som ett torn över öns huvudstad Platanos. Det är daterad tillbaka till 1000-talet, och var en fästning för Maltesorderns Riddare. I Platanos finns också den gamla katedralen Agia Paraskevi, absolut värt att se. Själva staden är verkligen trevligt för bara strosa runt i, och de flesta av husen byggdes under 1800-talet.

Mycket bra turistanläggningar och mycket att välja mellan.

Panteli
Panteli är en mycket traditionell fiskeby på Leros. Stranden är mycket populär här och från den kan du njuta av utsikten över staden med dess små tavernor, restauranger och kaféer där de lokala fiskarna njuter av sin ouzo. Turismen har inte ändrat lokalbefolkningens traditionella levnadsätt.

Varje september hålls en fiskare festival i Panteli, den är värd ett besök, här kan du njuta av traditionell musik, färsk fisk och de fantastiska grekiska vinerna.

Drimonas
I Drimonas hittar du edast ett fåtal rum och lägenheter för uthyrning för turister. Det är en lugn ort och här kan du koppla av i lugn och ro.

Här finns kyrkan St Mary Gourlomata med enastående målningar av helgon. Kyrkan byggdes i det på 1300-talet, av delvis med material från antika byggnaders ruiner.

Xirokampos
Xirokampos har en stor, fin sandstrand omringad av tamarisk träd och en underbar utsikt över bergen i Kalymnos.

I Xirokampos finns en camping och några hotellrum och lägenheter för uthyrning, orten är en mycket turistvänlig plats. Medans du är här, är det värt att besöka Palaiokastro där du kan se de antika ruinerna av ett slott.

Vromolithos
Vromolithos är en liten by, mycket lugn. Den är perfekt för en dags av avkoppling i solen på stranden och sedan för en stor lunch eller middag på en av de fantastiska tavernorna i orten.

Aghia Marina
Aghia Marina är den andra hamnen på ön, hit kommer utflyktsbåtar och i och med det kommer många turister hit, så det finns en hel del turistanläggningar.

Aghia Marina är partyplatsen på ön och erbjuder många barer med alla typer av musik, där nattlivet erbjuder dig oförglömliga stunder.

Lämna ett svar